Sok od speltine trave

 

Cesto nas zdravstveni problemi teraju u potragu za prirodnim resenjima.

Cesto otkrivamo da su najbolja resenja po pravilu najjednostavnija.Vitamin B17, kao i svi vitamini, minerali i enzimi sadrzani su u zelenom soku od psenicne trave.

VITAMIN B17
Rak je posledica hronicnog poremecaja metabolizma koji nastaje ako u ishrani nedostaje jedan vitalni sastojak.Polazeci od ove pretpostavke americki biohemicar Ernst T.Kerbs sredinom proslog veka izdvojio je hemijsku supstancu za koju se ispostavilo da moze razoriti celiju raka. Rec je o vitaminu B17-amygdalin ili laetril.FDA je ubrzo pokrenula masovnu kampanju protiv tog jeftinog i lako dostupnog leka,temeljenu na tvrdnji da je vitamin B17 izuzetno opasan,jer sadrzi cijanid.Zabranama i zastrasivanjem vezanim za upotrebu ovog vitamina i nije se za cuditi,uzme li se u obzir koliki su prihodi od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lekova za rak.Zanimljivo je spomenuti da je na temelju vise istrazivanja ustanovljeno kako Eskimi,pripadnici plemena Hunza, kao i pripadnici ostalih izolovanih zajednica, koji jedu hranu bogatu vitaminom B17, nikada ne oboljevaju od raka.

STA JE VITAMIN B17
Vitamin B17 ( laetril,amygdalin) je prirodan sastojak,koji se nalazi u mnogim namirnicama.Prvi put je otkriven u gorkom bademu,1830.god.Pocetkom 1950.god.promovisan je kao lek protiv raka.
Namirnice koje sadrze vitamin B17: divlja kupina,tresnja,ribizla,kospice jabuke,kruske i sljive,kospice breskve, kajsije i nektarine,indijski orah, semenke lana,proso,jecam, heljda,mahunarke.Najveca koncentracija ovog vitamina je u kospici kajsije.
Kako vitamin B17 deluje na celije raka? Laetril se sastoji od jednog molekula benzaldehida, jednog molekula hidrocijanida i 2 molekula glukoze.Benzaldehid i hidrocijanid su otrovni elementi, ali u spoju sa molekulima glukoze su inertni i nemaju toksicno delovanje.Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dodju u kontakt sa specificnim enzimom beta-glukozidazom.Ovaj enzim je prisutan u celijama raka.Kako celije raka za svoj rast koriste veliku kolicinu energije,one apsorbuju molekula glukoze iz vitamina B17,A enzim beta-glukozidaza ” otkljucava” benzaldehid i cijanid koji su toksicni u vitaminu.Tako uzrokuju sopstvenu smrt.Zdrave celije u organizmu sadrze enzim rodenazu ( rhodenase),koji neutralise cijanid,tako da vitamin B17 nije toksican za zdrave celije.Princip rada vitamina B17 podseca na trojanskog konja: celije raka se polakome za glukozom,a kada je apsorbuju,budu ubijene.
Kako je pojava ove bolesti posledica ukupnog poremecaja metabolizma, terapija samim vitaminom B17 nece imati kompletan ucinak sto se tice izlecenja bolesti.Potreban je unos enzima i cinka,jer bez njih lecenje laetrilom nece biti uspesno.Uz to je potrebno unositi magnezijum,selen,mangan,vitamine C,A,E,B-grupe.

Spelta drevna žitarica na nasem stolu

Spelta drevna žitarica možda zvuči kao nešto što bi trebali naći
u muzeju ili na arheološkom nalazištu. Triticum aestivum je zvaničan naziv za ovu zaboravljenu vrstu pšenice koja ponovo oživljava na svetskoj sceni hrane.
Spelta je žitarica koju ne treba mešati sa današnjom pšenicom. Bolje zvuči ako kažemo da je spelta daleki rođak današnje pšenice. Jako liči na nju ali sa jednom vidnom razlikom. Zrno spelte je sakriveno u teškoj spoljašnjoj opni sa kojom raste i
sazreva i koja ga čuva od spoljnog sveta..Opna je toliko jaka da je današnji kombajn ne može skinuti nego se ona kasnije mora ljuštiti ručno ili nekom drugom mašinom. Ovaj detalj je bio presudan.
Drugi deo priče verovatno znate: Ljudi su onda ukrštanjem napravili današnju modernu pšenicu koju obrađuju brže i jevtinije, ali i osetljivu na bolesti pa je moraju prskati pesticidima što joj oduzima mnoge hranljive vrednosti.
Zbog blagotvornih vrednosti odbačena spelta se ponovo vraća i sve više uzgaja u Evropi. Inače je bogata vlaknima i sadrži vitamine B grupe, ima do deset puta više magnezijuma, kalcijuma i selena od ostalih žitarica.

Sok od organske pšenične trave sadrži i do 70 % hlorofila. Obzirom da je hemijska formula hlorofila skoro identična formuli hemoglobina u krvi, koji igra ključnu ulogu u transportu kiseonika, sok od pšenične trave ima izuzetno lekovito dejstvo na ljudski organizam. Svakodnevnom upotrebom 30 ml ovog soka, čistimo telo od toksina, lečimo ga i podmlađujemo.

Sok od Speltine trave 

Proizvod dobijen na ekološki način, hladnim ceđenjem mladih izdanaka bez dodataka boja, aroma i konzervansa.

Zamrzava se i čuva na -18 C.

Jednom odmrznut proizvod se ne sme ponovo zamrzavati zbog gubitka hranjivih materija.

Pakovanje sadrži 400gr odnosno 36 zaleđenih kuglica. Transport se vrši u frižider torbi.

Način upotrebe

Dnevna optimalna količina je dve kuglice (30ml) dnevno. Kuglicu rastvoriti u 1 dl vode, soka, jogurta i popiti odmah pošto se rastopi u tečnosti. Obavezno kuglicu rastvarajte u hladnoj tečnosti da ne ubijete njena lekovita svojstva . Zdrav čove preventivno uzima jednu kuglicu svakog dana dok bolesni postepeno mogu da pojačaju dozu na 4 kuglice.