Vegapčić

Vegapčić

Ćevap od proklijalog žita “Vegapčić” je organski certifikovan proizvod namenjen veganima, vegeterijancima, ljudima u postu prosto svima koli žele zdravo da se hrane ili iz nekog drugog razloga ne mogu ili ne žele da jedu meso. Vegapčić u svom sastavu nema dodatke samo žito i začini, tako da je izuzetno zdrav kao proizvod proklijalog semena. Vrlo je ukusan ( sto nije uvek slučaj sa proizvodima ovog tipa) i vrlo verno prezentuje ukus i doživljaj pravog srpskog tradicionalnog proizvoda ” Ćevap od mesa”.

Pakovanje Vegapčića je pripremljeno u sledećim varijantama.

– 200g  10 kom

-400 g  20 kom

-2kg 100 kom rifuzno

-4kg 200 kom rifuzno

Iako su klice tradicionalno upotrebljavane kao izvor hrane u pojedinim kulturama, ova oblast je tek relativno skoro detaljnije istražena. Kako postoji povećana tražnja za prehrambenim proizvodima koji imaju funkcionalna svojstva, isklijala semena se javljaju kao novi trend na tržištu prehrambenih proizvoda. Skorašnje studije pokazuju da isklijavanje može pozitivno uticati na poboljšanje nutritivnih svojstava jestivih semena.

U ovom procesu dolazi do degradacije osnovnih makronutrijenata, kao što su ugljenihidrati, proteini i masne kiseline, što je praćeno povećanjem sadržaja prostih šećera, slobodnih amino kiselina i organskih kiselina. Uzimajući sve u obzir, isklijavanje se može smatrati za  metod “zelenog inžinjerstva” radi akumulacije prirodnih bio aktivnih komponenti, a ovo isklijalo jestivo seme klice bogate aktivnim komponentama se može konzumirati kao funkcionalna hrana radi sprečavanja hroničnih oboljenja.

Originalni sastav semena se esencijalno menja tokom klijanja. Menja se kvalitet proteinskih frakcija i sadržaj amino kiselina tokom isklijavanja. Kao posledica ovih promena, biološka vrednost proteina u isklijalim semenima se povećava, a povećana svarljivost je utvrđena u eksperimentima. Isklijala semena se mogu smatrati za mini bio-fabrike koje ne samo da produktuju vitamine i antioksidante, već takođe čine i nutritijente kao što su protein lakše dostupn