Ukusna posna musaka – recept korak po korak

Musaka je jedan od klasika domaće kuhinje, a u ovoj posnoj verziji uživamo u slojevima krompira i aromatičnog biljnog nadeva i sve to bez mesa i jaja.

Hrskava korica odozgo, sočni srednji sloj i lagani ukus čine ovu musaku idealnom za porodične ručkove, posne dane ili kada želite zdraviju, ali i dalje zasitnu opciju.

Posna musaka sa biljnim nadevom

Ukusna posna musaka - recept korak po korak

Bojan Bogdanović
Ova musaka se odlično slaže uz kiselu salatu, svež hleb ili posno kiselo mleko na biljnoj bazi
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Obrok Glavno jelo
Kuhinja Balkanska/posna
Porcije 4
Kalorije 320 kcal

Posuđe

  • Duboki tiganj ili šerpa za nadev
  • Oštra sečica ili mandolina za krompir
  • Vatrostalna ili keramička posuda za pečenje
  • Varjača ili silikonska špatula
  • Posuda za mešanje preliva

Sastojci
  

  • 1 kg Krompir
  • 200 gr Vegapčić biljni nadev ili biljni burger ako koristite burger mora biti usitnjen na mrvice
  • 1 kom Crni luk
  • 2 kom Šargarepa
  • 1 kašika Biljno ulje
  • 1 šolja Biljno mleko za preliv
  • 1 kašika Brašno za preliv
  • 1 kocka Povrtni bujon ili kašičica sušenog povrtnog začina
  • 1,5 šolja Voda za zalivanje musake
  • So i biber po ukusu

Instrukcije
 

  • Priprema krompira: Oljuštite krompir iisecite ga na tanke kolutove (oko 2-3 mm). Po želji, blanširajte u ključaloj vodi 5 minuta da skratite vreme pečenja
    Priprema krompira za musaku, sečenje na kolutove
  • Priprema nadeva: U tiganju zagrejte kašiku biljnog ulja. Dodajte sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu. Dinstajte 5–7 minuta dok omekšaju. Dodajte biljni nadev (Vegapčić ili burger), dobro promešajte i krčkajte još 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
    Vegapčić biljni nadev dinstan sa lukom i šargarepom
  • Složite musaku: U podmazanu vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, pa ravnomerno rasporedite polovinu biljnog nadeva. Prekrijte novim slojem krompira, zatim ostatak nadeva, pa završite slojem krompira.
    Ređanje musake u vatrostalnoj činiji
  • Zalivanje: U 1.5 šolju vode rastvorite kocku povrtnog bujona i ravnomerno prelijte preko musake.
    Prelivanje musake sa bujonom
  • Priprema preliva: U posebnoj posudi umutite 1 kašiku brašna sa 1šoljom biljnog mleka dok ne bude bez grudvica. Prelijte preko poslednjeg sloja krompira.
    Prelivanje musake sa biljnim mlekom i brašnom
  • Pečenje: Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok krompir ne porumeni i upije tečnost. Po potrebi, poslednjih 5minuta uključite gornji grejač za dodatno zapečenu koricu.
    Musaka se peče na 200c oko 40 minuta
  • Serviranje: Ostavite musaku 10 minuta da se stabilizuje pre sečenja. Služite toplo ili čak hladno - podjednako je ukusna.
    pečenu musaku treba ostaviti da odstoji malo

Beleške

  • Koristite mandolinu za ravnomerno tanke kolutove krompira - ovo obezbeđuje ravnomerno pečenje.
  • Dodajte prstohvat kurkume ili dimljene paprike u nadev za dodatnu dubinu ukusa.
  • Ova musaka je sjajna i sledećeg dana - jednostavno je podgrejte u rerni ili mikrotalasnoj.
Keyword musaka, posna jela

Ukoliko ste u potrazi za idejama koje su istovremeno posne, biljne i jednostavne za pripremu, obavezno zavirite u naš odabir brzih i zdravih veganskih recepata. Tamo vas čeka kolekcija raznolikih jela – savršenih za dane posta, ali i sve one trenutke kada želite laganiji i nutritivno bogat obrok bez komplikovane pripreme.

Podelite ovaj sadržaj

Facebook
Twitter
Pinterest

Ostavite Komentar

Ocenite Recept




Takođe pogledajte i