Go Back
Sarmice od zelja za post

Sarmice od zelja za post - Recept za početnike

Bojan Bogdanović
Ovaj recept je idealan za početnike, jednostavan je za pripremu i daje preukusne, mekane sarmice koje se tope u ustima. Poslužite ih uz krompir pire, kukuruzni hleb ili kao glavno jelo uz salatu.
Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 30 minutes
Obrok Glavno jelo
Kuhinja Balkanska/posna
Porcije 6
Kalorije 240 kcal

Posuđe

  • 1 Velika šerpa sa poklopcem
  • Daska za sečenje
  • Nož
  • Činija za mešanje
  • Tiganj ili šerpa za dinstanje
  • Varjača ili kašika za mešanje
  • Cediljka
  • Hvataljka za vađenje listova iz vrele vode

Sastojci
  

  • 20 Listovi zelja raštan, blitva ili obaren kupus
  • 200gr Pirinač
  • 200gr Vegapčić mleveno meso
  • 2 glavice Crni luk
  • 1 kom Šargarepa
  • 1 kašika Suvi biljni začin
  • 4 kašike Ulje
  • So i biber po ukusu
  • 400ml Paradajz sos
  • 500ml Voda

Instrukcije
 

  • Operite listove i blanširajte ih u vreloj vodi 30–60 sekundi da omekšaju. Izvadite ih u cediljku i ostavite da se ohlade. Pažljivo odstranite deblje delove drške.
    blanširanje zelja
  • Na ulju propržite seckani luk dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i dinstajte 5 minuta.
    Seckani luk i narendana šargarepa se dinstaju na malo ulja
  • Ubacite biljno Vegapčić mleveno meso i pirinač. Promešajte i dodajte suvi začin, so i biber. Dinstajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi
  • Na svaki list stavite po kašiku, dve fila. Čvrsto urolajte, uvijajući krajeve unutra
    Nadev se stavlja na list zelja
  • Dno šerpe obložite listovima zelja (opciono). Poređajte sarmice jednu do druge, u krug.
    Dno šerpe obloženo listovima zelja i poređane sarmice u krug šerpe
  • Prelijte mešavinom paradajz sosa, vode i ulja, tako da sarmice ogreznu. Pokrijte poklopcem i kuvajte na tihoj vatri 30 minuta, dok listovi ne omekšaju, a pirinač ne upije tečnost.
    Sarmice od zelja se krčkaju u paradajz sosu

Beleške

  • Listove ne kuvajte predugo jer treba da ostanu elastični, ne kašasti.
  • Ako nemate raštan, odlična zamena je blitva ili prethodno obaren mladi kupus.
  • Biljni Vegapčić Nadev daje bolji rezultat nego sojine ljuspice jer je već začinjen i sočniji.
  • Nemojte prepunjavati sarmice. Pirinač će da naraste tokom kuvanja.
Isprobajte ovaj jednostavan recept za posne sarmice od zelja i javite kako su vam ispale!
Keyword posna jela, posne sarmice, sarmice od zelja