Sarmice od zelja za post – recept za početnike

Sarmice od zelja predstavljaju prolećnu, posnu verziju tradicionalne sarme, savršenu za one koji žele lagano, biljno jelo puno ukusa.

Umesto kiselog kupusa koristi se sveže zelje poput raštana ili blitve, a punjenje je potpuno bez mesa, ali bogato začinima, povrćem i biljnim proteinima.

Sarmice od zelja za post

Sarmice od zelja za post - Recept za početnike

Bojan Bogdanović
Ovaj recept je idealan za početnike, jednostavan je za pripremu i daje preukusne, mekane sarmice koje se tope u ustima. Poslužite ih uz krompir pire, kukuruzni hleb ili kao glavno jelo uz salatu.
Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 30 minutes
Obrok Glavno jelo
Kuhinja Balkanska/posna
Porcije 6
Kalorije 240 kcal

Posuđe

  • 1 Velika šerpa sa poklopcem
  • Daska za sečenje
  • Nož
  • Činija za mešanje
  • Tiganj ili šerpa za dinstanje
  • Varjača ili kašika za mešanje
  • Cediljka
  • Hvataljka za vađenje listova iz vrele vode

Sastojci
  

  • 20 Listovi zelja raštan, blitva ili obaren kupus
  • 200gr Pirinač
  • 200gr Vegapčić mleveno meso
  • 2 glavice Crni luk
  • 1 kom Šargarepa
  • 1 kašika Suvi biljni začin
  • 4 kašike Ulje
  • So i biber po ukusu
  • 400ml Paradajz sos
  • 500ml Voda

Instrukcije
 

  • Operite listove i blanširajte ih u vreloj vodi 30–60 sekundi da omekšaju. Izvadite ih u cediljku i ostavite da se ohlade. Pažljivo odstranite deblje delove drške.
    blanširanje zelja
  • Na ulju propržite seckani luk dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i dinstajte 5 minuta.
    Seckani luk i narendana šargarepa se dinstaju na malo ulja
  • Ubacite biljno Vegapčić mleveno meso i pirinač. Promešajte i dodajte suvi začin, so i biber. Dinstajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi
  • Na svaki list stavite po kašiku, dve fila. Čvrsto urolajte, uvijajući krajeve unutra
    Nadev se stavlja na list zelja
  • Dno šerpe obložite listovima zelja (opciono). Poređajte sarmice jednu do druge, u krug.
    Dno šerpe obloženo listovima zelja i poređane sarmice u krug šerpe
  • Prelijte mešavinom paradajz sosa, vode i ulja, tako da sarmice ogreznu. Pokrijte poklopcem i kuvajte na tihoj vatri 30 minuta, dok listovi ne omekšaju, a pirinač ne upije tečnost.
    Sarmice od zelja se krčkaju u paradajz sosu

Beleške

  • Listove ne kuvajte predugo jer treba da ostanu elastični, ne kašasti.
  • Ako nemate raštan, odlična zamena je blitva ili prethodno obaren mladi kupus.
  • Biljni Vegapčić Nadev daje bolji rezultat nego sojine ljuspice jer je već začinjen i sočniji.
  • Nemojte prepunjavati sarmice. Pirinač će da naraste tokom kuvanja.
Isprobajte ovaj jednostavan recept za posne sarmice od zelja i javite kako su vam ispale!
Keyword posna jela, posne sarmice, sarmice od zelja

Ako ste u periodu posta ili jednostavno tražite inspiraciju za lagane, ukusne i biljne obroke, imamo još sjajnih predloga za vas!

Obavezno pogledajte naš odabir omiljenih veganskih recepata za savršen ručak gde ćete pronaći raznovrsna jela koja se lako spremaju, a savršeno odgovaraju svakodnevnim obrocima tokom posta ili kada želite da jedete laganije i zdravije.

Podelite ovaj sadržaj

Facebook
Twitter
Pinterest

Ostavite Komentar

Ocenite Recept




Takođe pogledajte i